Petre IORDACHE

UNELTE, UTILAJE ŞI CONSTRUCTII APICOLE

Capitolul 2.2  Cuprins  Capitolul 2.4

2.3. Utilaje, unelte şi materiale pentru realizarea ramelor cu faguri artificiali

Pentru īncheierea ramelor, perforarea, īnsārmarea şi fixarea foilor de faguri artificiali se folosesc următoarele unelte şi utilaje:

- calapod pentru asamblarea ramelor,

- şabloane pentru marcarea orificiilor de perforare pe rame,

- perforatoare de rame,

- capse tubulare şi cuişoare cu capul mare,

- sārma pentru rame,

- dispozitiv pentru īnsārmarea a ramelor,

- ondulator de sārmă,

- planşe calapod pentru armarea fagurilor artificiali,

- pinten apicol,

- randalină apicolă,

- dispozitiv pentru armarea electrică a fagurilor artificiali,

- vas pentru obţinerea şi menţinerea cerii topite,

- faguri artificiali,

- ciocane, cleşte, sulă de cizmărie, cuie, capse etc.

Calapodul pentru asamblarea ramelor (fig. 2.31) este un calapod special īn care se introduc şipcile ramelor, astfel că se formează conturul precis al ramei, după care acestea se strāng puternic cu un foraibăr din lemn şi, īn final, sunt bătute īn cuie sau, mai nou, prinse cu capse speciale.

Fig. 2.31. Calapod pentru asamblarea ramelor.

Şabloanele de marcare a orificiilor de perforare pe rame (fig. 2.32) servesc pentru marcarea corectă a locurilor unde urmează a fi practicate orificiile necesare trecerii sārmelor de care se fixează foaia de fagure artificial. Şabloanele sunt confecţionate din lemn, tablă sau carton şi au forma şi dimensiunile spetezelor ramelor care trebuie găurite.

Fig. 2.32. Şabloane pentru marcarea orificiilor de perforare pe rame.

Perforatoarele de rame (fig. 2.33) sunt utilizate la găurirea ramelor īn vederea īnsāmării şi ele pot fi de mai multe feluri, īn raport de productivitatea ce se intenţionează a se obţine.

Fig. 2.33. Perforatorul de rame.

Pentru o productivitate mică se poate folosi pentru perforare sula de cizmărie, iar pentru o productivitate mai mare, perforatoarele manuale cu un ac sau cu mai multe ace. Şi mai productivă este găurirea cu ajutorul maşinilor de găurit electrice montate īn stativ de masă cu burghie de Ų 1,3 la 1,5 mm.

a) capse tubulare       

b) cuişoare cu capul mare

                                       Fig. 2.34. Capse tubulare şi cuişoare

Pentru ca sārma să nu crape lemnul ramelor la tensionare īn orificiile pentru sārmă este bine să se introducă nişte capse tubulare metalice (fig. 2.34,a) şi capetele sārmei se fixează prin intermediul unor cuişoare cu capul mare (fig. 2.34,b).

 a) tipuri de sārmă

 b) suport

Fig. 2.35. Tipuri de sārmă şi suport desfăşurător de sārmă.

Pentru īnsārmarea ramelor īn vederea introducerii foilor de faguri artificiali se utilizează următoarele tipuri de sārmă (fig.2.35,a):

- sārmă cuprată de Ų 0,3 mm sau

- sārmă inox de Ų 0,3 sau Ų 0,4 mm

şi īn timpul īnsārmării aceasta se află pe un suport desfăşurător de sārmă (fig.2.35,b).

Fig. 2.36. Dispozitiv de īnsārmarea a ramelor.

Dispozitivul de īnsārmare a ramelor (fig. 2.36) este folosit pentru introducerea sārmei īn orificiile ramelor şi are o construcţie adecvată acestui scop, avānd ca element principal suportul desfăşurător de sārmă pe care este īnfăşurată sārma utilizată acestui scop.

Operaţia de īnsārmare mai poarta denumirea de armare şi se execută, cel mai des pe orizontala ramelor dar poate fi făcută şi pe verticală.

Rama de 435 x 300 se armează cu 5 sārme orizontale şi paralele, rama de 453 x 230 cu patru sārme şi rama de 435 x 162 cu trei sārme. Prima sārma se fixează la 10-15 mm de speteaza orizontală superioară şi celelalte sārme se fixează astfel ca distanţele dintre ele să fie egale.

Fig. 2.37. Schema īnsāmării ramei de 435 x 300 mm.

Īnsārmarea (fig. 2.37) īncepe prin introducerea sārmei prin orificiul de sus din dreapta şi se scoate prin orificiul pereche de pe speteaza din stānga şi se introduce, rămānānd pe faţa externă, īn orificiul următor al aceleiaşi speteze, se īntinde din nou pe toată lungimea ramei şi se scoate la exteriorul primei speteze ş.a.m.d. Primul capăt al sārmei se fixează cu un cuişor cu capul mare de lungime maxim 10 mm bătut pe cantul spetezei lāngă orificiul de intrare īn spetează şi după īntinderea sārmei al doilea capăt se fixează similar cu fixarea primului.

Sārma trebuie să fie bine īntinsă, īn caz contrar atārnă, şi fagurii vor fi crescuţi curbaţi, īn valuri. Nu se recomandă nici īntinderea exagerată a sārmei, deoarece aceasta provoacă deformarea spetezelor laterale ale ramelor. Sārma īntinsă corect nu zdrăngăne cānd este atinsă, ci produce sunete asemănătoare acelora ale coardelor de instrumente muzicale.

Pentru o prindere mai eficientă a fagurilor artificiali īn ramele īnsārmate, după īnsārmare şi īntinderea sārmelor acestea se ondulează cu un dispozitiv numit ondulator de sārmă (fig. 2.38).

     

Fig. 2.38. Ondulator de sārmă.

Planşa calapod pentru armarea fagurilor artificiali, pintenul apicol şi randalina apicolă sunt unelte şi dispozitive utilizate pentru fixarea manuală a foilor de faguri artificiali īn ramele īnsārmate. Operaţiunea se execută īn sezonul activ cānd ramele cu faguri artificiali se folosesc destul de repede astfel prevenind dezlipirea acestora prin păstrarea prea multă vreme īn afara stupilor.

Planşetele calapod (fig. 2.39) sunt sub forma unor planşete suprapuse, cea de deasupra are dimensiunile interioare ale ramelor şi grosimea la jumătatea grosimii spetezelor verticale ale ramelor şi cea de dedesubt are dimensiuni (lăţimea şi lungimea) cu circa 20 mm mai mari. Īn practică pot exista planşe calapod pentru fiecare tip de ramă sau planşe calapod universale, astfel concepute să se poată folosi la orice tip de ramă.

Fig. 2.39. Planşe calapod.

Fixarea manuală a foilor de faguri artificiali pe sārmele ramelor se face cu ajutorul pintenilor apicoli, la cald, sau cu ajutorul randalinelor apicole, la rece (fig. 2.40).

Pentru fixarea manuală a foilor de faguri artificiali īn rame peste planşeta calapod, umezită īn prealabil cu apă, se aşează foaia de fagure artificial şi peste ea o ramă īnsārmată după care, rulānd peste sārme, rozeta sau rola pintenului (există pinteni cu rozete sau pinteni cu role), īn prealabil īncălzite, acestea se īngroapă īn faguri. Pentru īncălzire şi menţinerea acesteia pintenul are partea de prindere a rozetei sau rolei sub forma unei piese mai voluminoase din aluminiu şi rozeta sau rola din alamă. Īncălzirea se face la o temperatură de circa 70° C prin introducere īntr-un vas cu apă fiartă, dar există şi pinteni apicoli care sunt īncălziţi electric cu ajutorul unei rezistenţe (termostatate sau nu).

Fig. 2.40. Pinteni şi randaline apicole.

Randalina apicolă serveşte la īnsārmarea manuală a foilor de faguri artificiali fără a fi necesară īncălzirea prealabilă a ei. Este prevăzută la capăt cu un valţ, numit şi rolă, din alamă avānd imprimate pe partea exterioară o serie de nervuri spiralate. Valţul se roteşte uşor īn jurul axului său, iar prin apăsare simultană a lui dea lungul sārmei, aceasta se īngroapă īn ceara fagurelui.

Dispozitivul pentru armarea electrică a fagurilor artificiali (fig. 2.41) se foloseşte pentru īncălzirea cu ajutorul curentului electric a sārmelor ramelor astfel īncāt, dacă peste acestea se aşează īn poziţie orizontală foaia de fagure artificial, sārmele se īngroapă īn ea. Dispozitivul se compune dintr-un transformator coborātor cu primarul alimentat de la reţea (220 V curent alternativ) şi care livrează la ieşirea secundarului o tensiune de 3 la 6 V care se aplică la capetele sārmelor ramelor prin intermediul unor electrozi sau cleme de contact un timp scurt, 5 la 7 secunde. Pentru a proteja transformatorul acesta poate fi termostatat.

Trebuie precizat ca la construcţia şi utilizarea acestui dispozitiv se vor lua toate măsurile pentru a evita accidentele de electrocutare a persoanelor care īl utilizează.

Lipirea foilor de faguri artificiali de sārmele ramelor necesită o mare atenţie şi pricepere. Foaia de fagure trebuie fixată īn aşa fel īncāt viitorii faguri clădiţi să fie uniformi, fără curburi şi sinuozităţi. La introducerea ramelor cu faguri artificiali īn stupii familiilor de albine foile de faguri se dilată şi de aceea īntre marginile foii şi şipcile laterale ale ramei se lăsa 2-3 mm, iar capătul foii nu trebuie sa ajungă la şipca de jos, ci să existe īntre ele un spaţiu de 5-10 mm. Este important de asemenea ca marginea superioară a fagurelui artificial să fie fixată pe mijlocul şipcii orizontale superioare prin lipire cu ceară. O fixare mai bună se obţine dacă pe mijlocul şipcii orizontale este frezat un şanţ lat de 2-2,5 mm şi adānc de 2-3 mm.

Lipirea foilor de faguri artificiali de sārmele ramelor, descrisă mai sus, trebuie să se facă foarte atent; astfel, dacă pintenul este prea īncălzit şi apasă prea tare pe sārma foaia subţire de fagure se poate rupe, iar dacă rozeta pintenului nu se roteşte ci alunecă pe sārmă, fiind fierbinte face găuri īn fagure.

a) armarea propriu-zisă

     

b) transformatoare de īncălzire

Fig. 2.41. Armarea electrică a fagurilor artificiali.

Trebuie precizat că, datorită faptului că foile de faguri artificiali devin casante la temperaturi joase, operaţiunile descrise se vor executa īn īncăperi cu temperaturi ale mediului ambiant de cel puţin 24° C, temperatura la care devin destul de maleabili.

Vasul pentru obţinerea şi menţinerea cerii topite (fig. 2.42) este sub forma unei căniţe compuse, īn principal, din doi cilindrii metalici cu diametre şi īnălţimi diferite, concentrici. Īntre cilindrii este un spaţiu care este umplut cu apă iar īn cilindrul din mijloc se introduce ceară de topit (baie Boyle – Mariotte). Pentru o utilizare şi manipulare mai uşoară, vasul este prevăzut cu māner termoizolat, dop al compartimentului cu apă şi ştuţ de curgere a cerii.

       

Fig. 2.42. Vas pentru obţinerea şi păstrarea cerii topite.

Vasul respectiv este utilizat pentru lipirea foilor de faguri din rame īn punctele unde acest lucru se consideră necesar (de exemplu: partea superioară a foii de fagure de speteaza orizontală superioară a ramei).

Este evident că operaţiunile descrise mai sus sunt destul de laborioase şi acest dezavantaj se poate elimina dacă s-ar utiliza foi de fagure artificial gata armate cu sārme metalice sau din fibră de sticlă de la realizarea turnării foilor de faguri. Īn acest caz, pentru prinderea foilor de faguri artificiali īn rame, sunt necesare rame puţin modificate. Īn partea de sus a spetezei orizontale de jos se frezează un şanţ longitudinal, la o adāncime egală cu jumătate din īnălţimea sa şi cu lăţimea egală cu grosimea foii de fagure artificial, iar speteaza de sus este confecţionată din două şipci cu un spaţiu īntre ele care permite trecerea foii de fagure. Sau, invers, şanţul se frezează īn partea de jos a spetezei orizontale de sus şi speteaza orizontală de jos este realizată din două şipci.

Montarea foii de fagure gata armată se va reduce la instalarea ramei pe calapod, īn şanţul frezat se introduce un capăt al foii de fagure artificial gata armate, iar celălalt capăt se aşează īntre cele două şipci care formează cealaltă spetează orizontală şi acestea se asamblează prin intermediul a 2-3 cuişoare sau capse speciale (fig. 2.43).

Fig. 2.43. Metode de fixare a fagurilor gata armaţi īn rame.

Capitolul 2.2  Cuprins  Capitolul 2.4